Hjälper företagen att växa hållbart

Cirkulära affärsmodeller är en viktig del av en cirkulär ekonomi. Det är även namnet på ett projekt som kommer skapa möjligheter för företag i Kronoberg att växa hållbart.

Publicerat:

19 aug. 2024, 05:51

Nyhet

Vi har intervjuat våra nya företagsrådgivare, och projektledarna för projektet cirkulära affärsmodeller, Pontus Albinzon och Stefanos Papamichailidis för att lära känna dem bättre och visa vilka möjligheter det här kan innebär för dig som driver företag i Kronoberg.

Pontus och Stefanos är projektledare för projektet cirkulära affärsmodeller. De har båda erfarenhet av att driva företag med en cirkulär affärsmodell och hoppas kunna dela sina kunskaper med företagare i Kronoberg.

Berätta om projektet cirkulära affärsmodeller och vad det kommer innebära för företagen i Kronobergs län

Vi riktar oss till små och medelstora företag med 1-199 anställda inom alla branscher som påverkas av marknadens och kundernas krav på hållbarhet och hållbarhetsrapportering. Projektet har tre huvudmål: 

  • Hjälpa företag att ställa om för hållbar tillväxt genom att fokusera på miljömässiga, ekonomiska och sociala faktorer.
  • Stödja företag i att anpassa sig till nya hållbarhetskrav och samtidigt öka deras konkurrenskraft och hållbara tillväxt.
  • Öka medvetenheten om hållbarhetens lönsamhet och hjälpa företag att integrera cirkulära principer i sina affärsmodeller. 
     

    Var kommer ni senast ifrån för roller?

    För två år sedan startade vi företaget Re:Play AB, som vi nu driver parallellt med våra tjänster på Almi, där vi verkligen får leva som vi lär. Re:Play är ett cirkulärt företag som jobbar med hållbart lärande i förskolan genom att erbjuda leksaker och lärmaterial, återbruksmaterial samt kunskap och inspiration. Materialet vi använder kommer från rest- och spillmaterial från tillverkningsindustrin, som annars skulle ha återvunnits eller slängts. Vi utmanar också kommunerna att tänka mer cirkulärt genom att erbjuda dem alternativa affärsmodeller istället för de traditionella linjära modellerna. 
     

    Hur kommer era personligheter och kompetenser bidra i er roll hos Almi?

Med erfarenheterna vi fått från att driva ett företag med en cirkulär affärsmodell vet vi vad vi pratar om och kan snabbt komma nära företagen vi kommer i kontakt med och få dem att tänka i liknande banor. 

Stefanos: Har min bas inom försäljning där jag har arbetat inom många branscher. Bytte sedan “sida” och jobbat i många år med olika typer av produktutveckling och de senaste 8-10 åren mer och mer mot affärsutveckling. Nästa alltid i ledande positioner. Som person är jag väldigt rastlös och har svårt att sitta still. Gillar utveckling mycket mer än förvaltning. En glad prick som oftare ser möjligheter än hinder. 
 
Pontus: Jag har en lång bakgrund inom IT-världen, där jag jobbat med allt från att utveckla själv till att leda och driva utvecklingsteam och processer. Allt som oftast har jag hamnat i strategiska roller, att vara bryggan mellan affär, strategi och teknik/produktion. Det är i affärsutvecklingsrollen jag trivs bäst. Drivs av att se möjligheter och hitta lösningar, att å ena sidan ha ett helikopterperspektiv för att då och då nörda ner sig i detaljer. Är inte orolig för förändring eller det okända. Kommer bäst till min roll i arbete tillsammans med andra, där gruppens energi triggar.  

Vilka är era bästa hållbarhetstips till entreprenörer? 

Mod att våga, att vara “om sig och kring sig”. 

Börja med att skapa en förståelse för vad hållbarhet innebär för just ditt företag hos ägare/ledning och se sedan till att få med hela företag. Det krävs ett förändrat synsätt, tänk och arbetssätt hos alla i företaget. Det räcker inte med att utse en ”hållbarhetsansvarig” och tro att biffen är löst. 

Vilka möjligheter innebär projektet cirkulära affärsmodeller för företagare i Kronoberg? 

Projektet kommer att innehålla olika delar i olika format som kan passa alla företag beroende på vart man befinner sig i sitt hållbarhetsarbete. Vi kommer att erbjuda ett antal kortare seminarier (2-3 timmar) för de som vill ha en grundläggande genomgång om ämnet och där inspireras till att ta nästa steg. 

Vi kommer även att erbjuda afgärsrådgivning där första steget är en hållbarhetsworkshop där man bland annat får känna på att jobba med sin väsentlighetsanalys som är första steget i CSRD-arbetet. 

I verktygslådan finns också möjligheten att delta i en strategigrupp där nya nätverk för kunskapsutbyte, inspiration och best practices kan utbytas. 

Upptäcker ni under resans gång att det finns behov av finansiering för omställningen till en hållbar verksamhet kan vi lotsa er till våra finansieringsrådgivare.

Men först ut är ett seminarium den 26 november så notera gärna det i kalendern redan nu, mer information kommer inom kort. För att inte missa något passar vi på att tipsa dig om att prenumerera på vårt nyhetsbrev så du håller dig uppdaterad om vad som erbjuds framöver.