ICEHOTEL entrance. Photo Asaf Kliger

35-åriga Icehotel står säkert in i framtiden

Icehotel i Jukkasjärvi firar 35 år i år. De erbjuder kalla rum året om och lockade gäster från 70 länder förra året. 

– Att göra ett hotell av is tyckte många var en galen idé, men Almi trodde på den från början, säger Marie Herrey, vd för ishotellet.  

Vi backar bandet till 1989. Året när George Bush tillträder som president i USA och Globen invigs i Stockholm. 

Längre norrut, i den lilla byn Jukkasjärvi i Norrbotten, har Yngve Bergqvist sitt kall.

Här gnäller folk för att det är för kyligt och för mörkt. Han klurar istället på hur man kan vända det till något positivt – något som får folk från hela världen att vilja komma. Kanske ett hotell helt byggt av is?

Detta är långt innan Frost-filmens Elsa och Anna ens var påtänkta.

Foto: Asaf Kliger
Du sover på renskinn och i sovsäck. “Renskinnet är väldigt, väldigt bra, eftersom varje hårstrå på en ren är ihåligt, med luft i varje, så det isolerar bra och håller värmen”, berättar Marie. Foto: Icehotel 32 No pressure | Design Carl Wellander & Klara Wellander | Photo Asaf Kliger | © ICEHOTEL www.icehotel.com
Marie Herrey - CEO of Icehotel | Photo Rebecca Lundh
Icehotels vd sedan sommaren 2022 är Marie Herrey som sa ja till jobbet innan hon ens varit i Jukkasjärvi. Påhejad av maken Richard Herrey. Foto: Marie Herrey - CEO of Icehotel | Photo Rebecca Lundh | © ICEHOTEL www.icehotel.com

Marie Herrey tackade ja utan att ha varit på plats

“Galet!” tycker många. Intresset är noll från omgivningen. 

Yngve äter gröt för att klara sig ekonomiskt och ger sig inte – ett ishotell skulle det bli. Och ett Icehotel blev det!

Idag är det ett av världens främsta turistmål. Sedan 2022 med Marie Herrey i täten som vd.

– Det går inte att säga nej när man får en sådan här möjlighet. Jag hade aldrig varit så här långt norrut – jag hade inte ens varit här på plats innan jag tackade ja, berättar hon.

Så, ett och ett halvt år senare, var det rätt beslut?

– Ja, ja, ja! Jag trivs så bra här uppe. Den här tiden har känts som fem minuter. Det är verkligen inget vanligt hotell och jag har fått lära mig så otroligt mycket om nya saker. 

Hon är ansvarig för en isproduktion, en isfabrik, med sågar och maskiner. Dessutom en adventure-avdelning, med skotrar, maskinfrågor och saker som hon aldrig tidigare har jobbat med. 

– Jag har proffs på varje avdelning, men måste såklart sätta mig in i varje del.

Nedslag i historien

  • 1989
    Yngve Bergqvist är övertygad om att hans, i mångas ögon smått galna, idé kan bli verklighet. Han vill bygga ett ishotell i Jukkasjärvi.
  • 2003
    Almi börjar sitt samarbete med Icehotel som får olika former av finansiering under åren.
  • 2024
    Icehotel fick senast hösten 2023 lån från Almi för att kunna bygga personalboende – något som det råder brist på.
"Det finns appar för när norrskenet kommer, men vi brukar inte behöva dem – vi hör när turisterna tjuter!" Foto: Northern lights on snowmobile excursion. Photo Asaf Kliger. © ICEHOTEL www.icehotel.com

Då tjuter turisterna

Marie har jobbat i hotellbranschen i många år – bland annat som chef för Vildmarkshotellet på Kolmården och Novi resort i Visby.

– Det jag tycker mest om med branschen är att ingen dag är den andra lik. Det händer alltid något nytt och jag får hela tiden utvecklas och lära mig.

Sedan start har Icehotel byggts ut undan för undan.

– Vi har fått fler och fler utländska gäster med åren. De har andra krav på service, utbud, mat, ja – när det gäller allt. Men basprincipen – att du sover i rum gjort av is, med renskinn och sovsäck – är densamma, även om allt har förfinats. 

Idag finns ännu mer att välja på – fler restauranger, fler barer, fler aktiviteter. Men samma norrsken.

– Det finns appar för när norrskenet kommer, men vi brukar inte behöva dem – vi hör när turisterna tjuter!

Icehotel har utvecklats och byggts ut successivt. Lån från Almi har möjliggjort satsningarna. Foto: Asaf Kliger | © ICEHOTEL www.icehotel.com
I de isiga rummen finns inte eluttag för att ladda mobil – eller använda hårblås! – men ljusknappar för att tända och släcka, och i vissa rum kan du lyssna på musik. Foto: Icehotel 32 Molecules | Design Anja Kilian & Wolfgang Lüchow | Photo Asaf Kliger | © ICEHOTEL www.icehotel.com

HISTORIA: COVID & TURISTBRANSCHEN

För Icehotel var pandemin en drabbande tid. Visste du att …

*      Snävt räknat omfattar EU:s turistnäring 2,3 miljoner företag, huvudsakligen små och medelstora företag, som sysselsätter uppskattningsvis 12,3 miljoner människor.

*      Turismen är en viktig ekonomisk verksamhet i EU som står för 10 procent av EU:s BNP.

*      Turistbranschen var en av de hårdast drabbade branscherna under pandemin.

*      Enligt OECD:s beräkningar tappade den internationella turismen mellan 60 och 80 procent av sin omsättning under 2020.

*      Data visar att globalt sett återhämtade sig internationella turismflöden till nästan 60 procent av nivåerna före pandemi, i juli 2022.

 

Källor: OECD och Europaparlamentet

Närbild på virus.

Så är rummen fördelade

Antalet rum varierar – beroende på vintern och tillgång till isen. 

Beständigt är ändå: 

  • 72 varma stugor och rum
  • 18 kalla konst- och deluxe-sviter i deras koncept Icehotel 365, som funnits sedan 2016 och som är kalla året runt
  • Cirka 35 rum som smälter ned varje år 

Icehotel är öppet året om och har en stor verksamhet och många härliga aktiviteter även när det är barmark – det är konferenser, fiske, kanot och vandring exempelvis.

Eventet hon minns extra väl

De har – som alla bolag – haft toppar och dalar under åren.

– Den stora dalen måste ha varit covid som för alla andra i branschen. Jag jobbade inte här då, men vi tappade väldigt många utländska gäster. Vi lyckades ändå locka hit svenskar. I år är det också tufft, antalet svenska gäster har sjunkit. Men vi kompenserar med många från USA och England, som har rabatt på den svenska pengen. Vi ser en större andel utländska gäster.

Maries höjdpunkter som vd för Icehotel behöver hon inte speciellt mycket betänketid för:

– Jag tänker så varje dag! Varje dag är en höjdpunkt – när jag ser kaamos-ljuset, norrsken, den här naturen som är fantastisk och jag får möta gästerna och uppleva Icehotel – det är värt allt. 

Om hon måste plocka fram endast en höjdpunkt från sin tid hamnar hon i januari 2023:

– Då var EU-delegationen här, med hela regeringen och konungen. Det var ett speciellt event, som vi jobbade hårt för. Mycket förberedelser med säkerhet, men allt gick bra.

Det betyder mycket – framför allt att hanteringen är så smidig. Vi får snabbt hjälp och i det här fallet delade banken och Almi på risken.

Marie Herrey

Almis affärschef om Icehotel:

“Jag jobbade som deras rådgivare mellan 2009 och 2017 och det är ett otroligt häftigt företag att få följa på deras resa. Väldigt intressant och lärorikt att få sätta mig in i deras verksamhet. De gör verkligen något unikt och de har satt norra Sverige på kartan och är ett av våra mest kända varumärken. Deras affär bygger mycket på upplevelser och är inte alltid lätt att finansiera så därför känns det bra att Almi kan vara en möjliggörare för att få ihop hela affären så att de fortsätter att utvecklas och vara en besöksanledning i vår nordliga landsände.”

Annika Holmström, affärschef Almi Norrbotten

Annika Holmström, affärschef Almi Norrbotten

“Folk vill ha Icehotel på sitt CV”

Icehotel har fortfarande kontakt med Almi och fick senast hösten 2023 ett lån för att bygga ett nytt personalboende.

– Det betyder mycket – framför allt att hanteringen är så smidig. Vi får snabbt hjälp och i det här fallet delade banken och Almi på risken. 

Just personalboende och rekrytering är en av företagets största utmaningar just nu, tycker Marie. På vintern är de cirka 200 anställda och under barmarkssäsong 60.

– Rekrytering i vissa branscher såsom kök och restaurang är svårt för alla just nu. Framför allt på chefsnivå, man vill gärna att någon ska flytta hit. Vad gäller personal för säsongsservice är det lättare – folk vill ha Icehotel på sitt CV. Mer utmanade på chefsnivå.

Varför?

– Det är ett stort steg att flytta upp hit. Man kanske har barn i skolan och det är inte lätt att rycka upp allt – för en flytt 200 kilometer norr om polcirkeln, säger hon och skrattar till.

Själv då, hur lång tid satte du själv som mål att åtminstone stanna?

– Jag hade nog tänkt mig tre år, men nu har det redan gått ett och ett halvt år – som alltså känts som fem minuter, så jag tror inte att jag är klar om ett och ett halvt år till. Det beror såklart också på hur länge ägarna vill att jag stannar.

Almis rådgivare om att jobba med Icehotel:

“Det här är ett bolag där jag verkligen känner mig stolt över att Almi har varit med under deras resa. Det är en förmån att få jobba med dem – även som norrbottning, född och uppvuxen vid polcirkeln är detta något utöver det vanliga. De har ett starkt varumärke och erbjuder en fantastisk upplevelse. Marie kom in i företaget med helt nya ögon, och en gedigen branscherfarenhet. Om du inte har varit där är det ett otroligt besöksmål.”

Anna Mörtberg, rådgivare hos Almi 

Anna Mörtberg, rådgivare hos Almi

Klimatet påverkar deras framtid

35 år med ett hotell av is har gått. Blickar vi 35 år framåt har vi 2059. Var är man då?

– Jättespännande tanke. För oss beror det lite på klimatet. Vi behöver ju kyla för att kunna bygga. I år var det väldigt gynnsamma förhållanden och vi startade bygget rekordtidigt. Förra året var det tuffare, med milt väder när vi började bygga och jättestressigt att få klart allt på slutet. Det har vi ingen kontroll över. Så – jättesvårt att säga var vi finns om 35 år, men att vi finns kvar – det tror jag, säger Marie och fortsätter:

– Lever jag då, börjar jag fundera på…? Men förhoppningsvis, även om jag inte jobbar här, säger hon, som fyller 91 år då.

Yngve då, vad gör han idag?

– Han är 75 år och sitter i styrelsen. Yngve är ett jättefint bollplank till mig om saker som rör förr, hur de gjorde då. Jag tror att det var Yngves passion och hans förmåga att förmedla sin vision som gjorde att han faktiskt lyckades när alla tvivlade, säger Marie.

Konst är i fokus i Icehotel. Hotellet har konstnärer knutna till sig varje år.

Bild 1: Icehotel 31 Art Suite Lucid Dream | Design Lukas Petko | Photo Asaf Kliger 

Bild 2: ICEHOTEL 365 Experience Room | Design Marjolein Vonk & Maurizio Perron | Photo Asaf Kliger 

Bild 3: ICEHOTEL 29 | Art Suite Dancing Auroras | Design Emilie Steele & Sebastian Dell'Uva | Photo Asaf Kliger

Bild 4: ICEHOTEL 30 | Art Suite Feline Lair | Artists Brian Alvin McArthur & Dawn Marie Detarando | Photo Asaf Kliger

Bild 5: ICEHOTEL 365 Art Suite Hang Loose | Design Edith van de Wetering & Wilfred Stijger | Photo Asaf Kliger 

Bild 6: Börje Salming staty | Design Tjåsa Gusfors | Photo Swedish Lapland

Alla foton: © ICEHOTEL www.icehotel.com

Fakta: Icehotel AB

Grundades: 1989 av Yngve Bergqvist

Ägare: En stor ägargrupp, med ett 20-tal ägare

Säte: Jukkasjärvi

Gör: Erbjuder gäster från hela världen att njuta i deras ishotell, med olika typer av boende, aktiviteter, natur och matupplevelser

Gäster: Förra året kom människor från 70 olika länder – från hela världen där turister från Nya Zeeland och Australien reste längst

Anställda: 200 vintertid, 60 under barmarkssäsong

Omsättning: 162 miljoner kronor 2023 (brutet räkenskapsår)

Webb: icehotel.com

 

Foto: Icehotel 33 | Art Suite Hidden Milan | Design Lukas Petko | Photo Asaf Kliger

Icehotel 33 | Art Suite Hidden Milan | Design Lukas Petko | Photo Asaf Kliger

Roliga fakta

  • 1 200
    isblock skördas i mars och lagras till november när hotellet byggs upp igen
  • 90
    centimeter tjock är isen från Torne älv inför skörd
  • 800
    invånare bor i Jukkasjärvi
  • 5 500
    kvadratmeter stort är hotellets område
  • 10 000
    ton is kan lagras i produktionshallen
  • 30 000
    ton snö kan lagras i produktionshallen