Lån
Standab
-
Behov
När Standab skulle lansera sitt första parkeringsställ med laddning för elfordon, allt mindre än bilar, behövde de kapital för utveckling och för att nå marknaden.
-
Lösning
Almi gick in med finansiering i form av grönt lån.
-
Resultat
Standab har nu lanserat sitt första parkeringsställ i Bærum utanför Oslo i samarbete med Dott, Europas största leverantör av elsparkcyklar, och finns snart i två ytterligare europeiska städer.
Företaget Standab påverkar hur våra framtida städer kommer att se ut. Deras laddningsbara parkeringsställ för elektrifierad trafik tar sig nu ut i Europa.
Hos Almi har de fått ett grönt lån.
– Tack vare det har vi snabbare kunnat rulla ut våra nya ställ och lansera i Bærum utanför Oslo, säger Marcus Adolfsson, vd och medgrundare av Standab.
Idén till företaget fick grundarna när mikromobiliteten kom till Stockholm 2018-2019.
– Vi såg att det här är framtiden för smidig framkomlighet i städer men att parkering kommer bli ett problem som behöver lösas. 25 000 elscootrar bara här – som också måste laddas, berättar Marcus.
De såg att första steget var att infrastrukturen måste anpassas. Folk behövde ha någonstans att parkera.
– I ett första steg tog vi fram parkeringsställ anpassade för mikromobilitet. Snabbt såg vi en vilja från användare att parkera på avsedda parkeringsplatser.
Dessa har sålts till över 45 städer i 12 länder.
Hittade en smidig lösning
Samtidigt såg grundarna behov av smidigare laddning för elscootrar och elcyklar. På plats – utan att behöva frakta batterier manuellt och ha dubbla batterier för att effektivisera laddningen.
– Här föddes idén till våra nya ställ med redan inbyggd laddning för olika typer av fordon. Genom att kunna ladda direkt via våra parkeringsställ minskar vi behovet av att manuellt behöva byta batterier för operatörerna samtidigt som städerna får en mer ordnad parkering och det blir mer hållbart.
Hur kunde ni göra det så snabbt?
– Vi samarbetar med ett tech-team som tidigare kom från Voi. De har goda insikter i hur elscootrar och -cyklar fungerar. Vi i grundarteamet kompletterar med vår långa erfarenhet av att jobba med kommuner och städer, att hjälpa dem att städa upp på gatorna.
Vi har gått igenom en process och analyserat företaget – både ur ett klimatperspektiv och ekonomiskt. Vi fick samtidigt en form av utbildning genom Almi.
Marcus Adolfsson, vd och medgrundare av Standab, om de högre krav som ställs för att få grönt lån.
Grönt lån från Almi
Standab har nu avtal med Europas största leverantör av elsparkcyklar – Dott, som tidigare under 2024 slogs samman med Tier.
I början av oktober 2024 sattes Standabs första laddningsbara parkeringsställ upp, i Bærum utanför Oslo, i samarbete med Dott.
– Tack vare stöd från Almi laddas det elsparkcyklar direkt i parkeringsställen för fullt där nu. Något liknande har inte funnits tidigare, berättar Marcus.
Hos Almi har bolaget fått det gröna lånet, vilket kräver en hel del av låntagaren.
– Vi har gått igenom en process och analyserat företaget – både ur ett klimatperspektiv och ekonomiskt. Vi fick samtidigt en form av utbildning genom Almi, säger Marcus.
Viktigt hos investerare
Standab godkändes och nu har lånet i stort sett uteslutande använts till deras lansering.
– Det gröna lånet har gett oss väldigt mycket. Dels att det ger oss en grön stämpel som är verifierad externt. Dels har det ekonomiska hjälpt oss enormt mycket i prototypframställning. Vi fick ekonomiska muskler och har kunnat lansera betydligt snabbare tack vare lånet, säger Marcus.
Han ser också att deras bekräftade gröna fokus efterfrågas av externa investerare.
– Att ha någon utifrån som validerar, såsom Almi, ger oss självklart en styrkeposition.
Fler städer på gång för Standab
Nu är det dags för nya städer att få ta del av Standabs hållbara innovation.
Två städer är redan klara, men exakt vilka kan Marcus inte nämna ännu.
– Vi kan snacka länder och då ligger Finland och England närmast. Troligtvis finns vi även i Italien och Tyskland under det kommande året. Och Sverige förstås.
Tittar vi på Stockholm ser Marcus en svårighet för vår huvudstad då det finns jättemånga operatörer av elektrifierad trafik, men ingen tillräcklig styrning av tillstånd.
– När politikerna bestämt sig för att reglera marknaden kan det hända mer här. Vi ser att städer och kommuner verkligen vill se en lösning.
Löser hållbara utmaningar
Standab har varit i branschen i fem år nu och deltagit i många forum där städer diskuterar mikromobilitet.
– Förut var det mycket mer: “Stopp, stopp, stopp” till att nu se hur vi faktiskt kan integrera den här typen av trafik i våra städer. Vi hjälper dem dessutom i deras Agenda 2030-mål, säger Marcus.
Han ser ett fortsatt problem i hubbar runt många städers centralstationer, med en massa elscootrar och elcyklar.
– Även operatörerna är väldigt mottagliga för vår lösning. Att ladda fordon är en otroligt kostsam del av deras verksamhet. Dels att fysiskt vara ute och byta batterier, dels kostar batterier 200-400 dollar styck. Vi kan sänka deras kostnader.
Vilka utmaningar har ni framåt?
– Nu står vi inför att skala upp och de största utmaningarna för oss är att växa organiskt på ett harmoniskt sätt – växa snabbt men fortfarande hålla ihop organisationen. Vi vill komma ut i Europa där det finns 600 städer med mikromobilitet och vill täcka så många som möjligt.
Hur ser den urbana trafiken ut om tio år?
– Den kommer att vara väldigt elektrifierad. Behovet av transporter minskar inte, men de sätt vi transporterar oss på förändras. Tittar vi på de senaste fem åren har vi inte sett en sådan transportrevolution sedan bilen introducerades. Folk kommer helt klart att röra sig mer elektriskt – vare sig det är på en scooter, cykel eller liten podd. Vilket sätt spelar inte så stor roll för oss, säger Marcus Adolfsson.