En grupp på cirka 20 personer står tillsammans i en ljus, modern inomhusgård och ler mot kameran. Bilden signalerar samarbete, innovation och laganda.

Plant: “Med Almi Invest kunde vi stänga vår senaste runda”

Riskkapital

Plant An Idea

  1. Behov

    Plant behövde kapital för att skala upp sin affär och för att arbeta mer strategiskt framåt.

  2. Lösning

    Att bolaget kunde visa att deras lösning kan leda till mycket stora klimatbesparingar gjorde att de kunde söka riskkapital från Almi Invest GreenTech, som är Almi Invests nationella riskkapitalfond för gröna investeringar.

  3. Resultat

    Plant kunde stänga sin kapitalrunda och driva bolaget i önskad riktning. De kan strategiskt skala upp sin licensförsäljning, paketera produkterna på bästa sätt och fortsätta sin mjukvaruutveckling. Almi Invest sitter även med i styrelsen.

Plant är Sveriges snabbast växande greentech-bolag och har dubblat omsättningen fyra år i rad. Almi Invest gick in i bolaget 2024.

– Vi har byggt mjukvara som kunderna älskar under en lång tid. Nu är det kul att få ut den i händerna på så många fler användare, säger Pelle Tunell, medgrundare och vd. 

Plant erbjuder bygg- och fastighetssektorn en användarvänlig mjukvara för att de enkelt ska kunna göra noggranna och tillförlitliga klimatberäkningar av sina projekt. För att underlätta för kunderna görs beräkningarna med en högt automatiserad process direkt från kostnadskalkyler eller BIM-modeller, alltså digitala 3D-modeller av byggnader eller konstruktioner.

När kunderna får full kontroll över sin klimatpåverkan hjälper det dem att möta lagkrav, certifieringar och nå viktiga hållbarhetsmål.

Två leende män som är företagare sitter utomhus i en modern kontorsmiljö, omgivna av grönska.
Bröderna John Sjulander och Pelle Tunell har grundat Plant. Pelle bytte bana från byggnadsingenjörsstudier till data- och systemvetenskap. “Jag hade en dröm om att få förverkliga idéer. Min far har drivit några olika satsningar och inspirerat mig att man kan gå en annan väg. Jag bytte bana för att det var mer sannolikt att starta ett större it-bolag än ett byggbolag. Det kändes lättare att investera sin tid i, vilket det har varit.”
Tre personer arbetar fokuserat vid datorer i ett modernt kontorsrum hos företaget Plant. Bilden förmedlar ett kreativt och produktivt arbetsklimat.
Plants plattform ger kunderna tillgång till automatiserade lösningar, för att de lättare ska kunna minska klimatavtrycket i sina byggprojekt.

Letade problem

Själva processen är automatiserad och utvecklad av Plant under många år.

Pelle Tunell och brorsan John Sjulander grundade bolaget 2017.  

Pelle hade då börjat plugga till byggnadsingenjör, men bytt bana till data- och systemvetenskap. 

– Jag sökte efter digitaliseringsutmaningar kopplade till hållbarhet och gärna inom bygg. Jag hade spelat mycket spel och gillar data, 3D-miljöer och sökte efter den typen av problem. 

En av hans “byggvänner” kom så med ett projekt där de behövde räkna ut hur mycket material som gått åt och vad det vägde. 

– Jag häpnade över att det kunde vara ett problem – att man inte visste. Men när man bygger en byggnad beräknar man ur ett ekonomiskt perspektiv och inte vad gäller klimat eller vikt. Så det var startskottet kan man säga. Ett projekt med Vasakronan, för att lösa ett reellt problem.

Såg stor potential

Då fanns det inga lagkrav eller krav vid certifieringar, men förslag till lagkrav kom snart.

– Vi förstod att det skulle hända väldigt mycket inom det här segmentet. Det var ett starkt incitament för oss att fortsätta, och vi ville ligga steget före, berättar Pelle.

Han och John utvecklade mjukvaran på kvällar och helger. 

Deras affär har också utvecklats under åren och Pelle ser att de kontinuerligt har varit i förändring:

– Det har varit en resa. Från början sålde vi ren mjukvara, på licens. Därefter började vi även sälja mer av konsulttjänster kopplade till mjukvaran, som en fullserviceaffär. Och idag paketerar vi mjukvaran på ett användarvänligt sätt vilket rustar oss för ytterligare skalning och internationalisering. Men jag ser att vi fortsatt kommer att sälja båda delarna – en fullskalig tjänst och så vill vi växa i licensaffären. 

En man pekar på en teknisk ritning på en datorskärm medan en kvinna lyssnar och tittar koncentrerat. Bilden visar ett innovativt arbetsmoment i en modern kontorsmiljö.
Plant hjälper sina kunder att klimatberäkna sina byggnationer. En viktig del är att kunderna kan jobba med befintliga underlag vilket leder till ett mer automatiserat flöde. “De behöver inte göra separata beräkningar, vilket förenklar.”

“Kallt” första mejl till Almi Invest

De har stora bygg- och fastighetsbolag bland sina kunder. En av de senaste är Besqab.

– De har gjort en jättehäftig förflyttning med sitt hållbarhetsarbete och gör nu klimatberäkningar på alla sina projekt. De går framåt med transparens och har även satt tryck på de stora byggbolagen att öka sin transparens. De har peppat oss och vi driver dem. 

Under åren har Plant “haft span” på Almi Invest och också haft vänner som fått investeringar härifrån. 

– Vi såg att Almi Invest är en bra part att få med. Vi kontaktade Jonas Bergqvist (Investment Manager hos Almi Invest GreenTech) och berättade om vår företagsidé – det var mer eller mindre ett första “kallmejl”, berättar Pelle.

Det var helt kritiskt för oss att Almi Invest gick med för att vi skulle kunna stänga vår senaste kapitalrunda – vilket i sig var helt kritisk för att driva vidare bolaget i den riktning som vi velat göra.

Pelle Tunell, medgrundare och vd av Plant An Idea

Ville satsa strategiskt framåt

Det ledde till slut till en investering. I början av 2024 gick Almi Invest in med riskkapital.

– Det var helt kritiskt för oss att Almi Invest gick med för att vi skulle kunna stänga vår senaste kapitalrunda – vilket i sig var helt kritisk för att driva vidare bolaget i den riktning som vi velat göra, säger Pelle.

Han berättar att med Almi Invest kunde de få med fler aktörer i rundan. 

– Efter rundan har Jonas kommit in i styrelsen och hjälpt oss aktivt där. Det var min målbild förra året – att finansiera ledningsgruppen och satsa på styrelsen för att lyfta det strategiska arbetet till en ny nivå. Det är viktigt för att inte bara gräva där vi står. 

Nu ligger mycket av bolagets fokus på att få igång licensintäkter. 

– Här har Jonas konkret erfarenhet och också kontakter som är jätteviktiga för oss. 

Kapital har gått åt till att investera i mjukvaruutveckling, uppskalning och affärsförflyttning – att paketera produkterna på ett bra sätt.

Almi Invest om Plants potential:

“När bolaget kontaktade oss hade de redan 50 procent av fastighetsbolagen på Large Cap-listan bland sina kunder och var igång med en runda. Vi hade redan tittat på liknande bolag och tyckte att detta var ett intressant område. Det var spännande att se ett case som kommit en bra bit och hade omsättning. Dessutom hade de ett väldigt bra team, vi gillade produkten och de hade intresse från andra investerare vilket är viktigt för oss på Almi Invest. Vi gjorde en due diligence där vi pratade med kunder och fick väldigt bra respons. Vår analys var att Plant är marknadsledande och absolut bäst inom den här nischen.

Byggbranschen står för 40 procent av de globala utsläppen – och av dessa uppstår 50-60 procent i byggskedet. Här finns även mycket lagstiftning och regleringar. Vi som en dedikerad klimatfond hos Almi Invest kan investera i disruptiv teknologi som kan leda till stora besparingar i framtiden. Här är det trevligt när vi kan investera i teknologi som ger reduktioner direkt men med samma disruptiva potential framåt. 

I och med att detta är den bästa lösningen på marknaden som vi sett globalt tror vi att bolaget blir nordiskt marknadsledande och senare sker expansion utanför Norden. Vi ser potential att rulla ut på många marknader framåt. Då kommer vi att generera stor miljönytta för världen och stora värden för Plants kunder.”

Jonas Bergqvist, Investment Manager

Vilka andra utmaningar har ni framåt?

– Prioriteringar är en av våra huvudsakliga utmaningar just nu. Nu har vi börjat göra beräkningar i andra länder och håller fortfarande på att paketera produkter och funktioner. Det handlar mycket om tajming – vilken funktion vi ska lansera härnäst, på vilken marknad eller vilket marknadssegment vi ska bredda till. Och att fortsätta arbeta med våra två separata affärsspår: fullserviceaffären och licenserna. De bidrar till varandra.

Norge är högaktuellt

Vad gäller länder för expansion är Norge mest konkret och nära. 

– Där är vi igång med några projekt och kunder. Här funderar vi återigen på rätt tajming, lanseringsstrategi och hur aggressivt vi ska dra igång en satsning på den norska marknaden och med vilka produkter. Historiskt sett har vi testat oss fram, lanserat prototyper och småskaliga insatser, för att se betalningsvilja och intresse.

Så här några år in i resan med bolaget – känns det som att du satsade på rätt “problem”?

– Verkligen. Nu kan jag kombinera allt jag tycker om. Jag tycker fortfarande mycket om data, bygg och att göra saker smartare. Det känns som att jag har hamnat på helt rätt plats, säger Pelle.

Fakta: Plant An Idea AB

Grundades: 2017 av bröderna Pelle Tunell och John Sjulander, båda med bakgrund inom mjukvaruutveckling och ingenjörsvetenskap

Ägare: Grundarna, Almi Invest, Latour Future Solutions, Course Corrected, Ilija Batljan Invest och Generation Ventures bland andra 

Säte: Stockholm

Erbjuder: En klimatberäkningsplattform där hela bygg- och fastighetsbranschen kan integrera kvalitetssäkrade klimatberäkningar i sina arbetsflöden, vilket leder till smartare och mer klimateffektiva beslut

Kunder: Besqab, JM, Fabege, Skanska, Vasakronan, Hemsö och Serneke bland andra

Anställda: Cirka 25 personer

Omsättning: 16,7 miljoner kronor 2024

Webb: plant.se/

Följ Plant på: LinkedIn

Två unga män sitter vid ett skrivbord och arbetar tillsammans framför en laptop i ett ljust kontorsrum. De ler och ser engagerade ut.