Affärsutveckling, Lån
Kurr
-
Behov
Kurr hade en ny innovativ idé som de ville testa innan den lanserades.
-
Lösning
Almi gick in med affärsutveckling och finansiering.
-
Resultat
Finansieringen skapade möjligheter att kunna testa en idé skarpt innan lansering.
Hur många gånger har du frågat: “Vad ska vi äta?”. Ganska många, inte sant? Detta var även en ständig fråga för Niklas Eriksson och Jean-Fredric Birgersson. Dessutom ville de äta mer hållbart. Lösningen? Appen Kurr – som de har tagit fram för att göra planering av måltider så mycket smidigare.
Niklas Eriksson och Jean-Fredric Birgersson mötte många med samma matutmaning som de själva.
– De flesta som vi har pratat med har en ångestladdad relation till frasen: “Vad ska vi äta?”. Och det var där som hela grejen började för oss också – det var verkligen ett problem i vår vardag. Samtidigt var vi i en omställningsfas där vi ville äta mer hållbart, berättar Niklas.
Han och Jean-Fredric pluggade interaktionsdesign ihop och såg att det måste gå att göra en bra lösning. Både att smidigt hitta rätter – och hållbara.
– Att äta hållbart kan idag kännas lika komplicerat som kvantfysik – det är något vi är här för att ändra på, säger Jean-Fredric.
I studierna drillades de i användarcentrerad designprocess – att förstå användarna. De intervjuade typiska användare av en app som Kurr och baserat på feedback skapade de en första app-prototyp. Sedan dess har det hänt en hel del.
– Nu är vi inne på den nionde Iterationen, säger Jean-Fredric.
De har alltså stämt av löpande med målgruppen och efter att beta-versionen nu har testats på 500 användare har de precis lanserat sin senaste version av appen som är öppen att ladda ned för alla.
– Vi visste att dejtingappen Tinders swipe-funktion var ett bra sätt att fatta snabba beslut genom, så den funktionen har vi tagit fasta på, säger Niklas.
I appen kan du som användare få bra recept från välkända receptmakare, enas med familjen vad ni ska äta och smidigt få inköpslista för att handla det som behövs.
Kurrs affärsmodell innebär att appen är gratis för användarna och försäljning sker istället till livsmedelsproducenter som annonserar i appen. De kan också synas med egna recept och via livsmedel i ingrediens- och inköpslistor.
– De har varit extremt positiva och det ser väldigt ljust ut, säger Jean-Fredric.
Samarbetet med Almi
Sedan start har Kurr jobbat tillsammans med innovationskontoret i Umeå och det var på den vägen som de träffade Almi.
– Vi fick pitcha in vår idé för rådgivarna Ingrid och Sonja och hörde vad Almi hade att erbjuda. Vi fick rådgivning och gjorde även en Framtidsdialog som verkligen var hur värdefull som helst för ett impact-bolag som vårt. Det är alltid nyttigt att få frågor och diskutera hållbarhet med andra – det kan vara saker som man själv har missat. Exempelvis har vi inte tryckt så mycket på den sociala hållbarheten tidigare, säger de.
I samband med en investering från Umeå universitet Holding förde de samtal med Almi kring finansiering vilket de också fick.
– Finansieringen har skapat möjligheter för oss att arbeta med det här på heltid och också få ut det på riktigt, så att det inte bara stannar vid en idé utan testas skarpt. Det är helt fantastiskt, säger Jean-Fredric.
Det är alltid nyttigt att få frågor och diskutera hållbarhet med andra – det kan vara saker som man själv har missat. Exempelvis har vi inte tryckt så mycket på den sociala hållbarheten tidigare.
Niklas Eriksson och Jean-Fredric Birgersson, Kurr
Medverkade i Draknästet
Den 18 september 2023 lanserades appen och den 21 september är de båda grundarna med i Draknästet. Något som Jean-Fredric beskriver som att “vara en katt på hundutställning”:
– Läskigt, men också sjukt coolt och spännande. Jag som är idrottsintresserad upplevde det som att vara i VM-final, säger han och får medhåll av Niklas:
– Ja, det var riktigt roligt. När vi kom ut ur taxin till inspelningen dundrar Sara Wimmercranz förbi i helgrön kostym och höga klackar. Då var det på riktigt.
Utanför inspelningsstudion var de nöjda över att få värma upp med lite pingis, precis som de har “hemma på kontoret”.
Dagarna innan sändningen av programmet får de inte berätta hur det gick, men ett mål med hela företagsresan har varit att lära sig så mycket som möjligt – vilket de också gjorde av drakarna.
– Vi hade jättebra samtal och fick mycket feedback. Vi har varit noga från start att hela tiden få input från användare för att lära oss mer och utveckla, säger Jean-Fredric.
– Sedan gäller det att filtrera, analysera och prioritera det som är viktigast för oss, säger Niklas.
Största utmaningen just nu är tid.
– Det är en stor maskin att hålla igång. Produkten ska fortsätta att utvecklas för att användarna ska vara så glada som möjligt. Parallellt har vi en säljprocess där vi vill hitta annonsörer i livsmedelsproducenter och få ut värdet som de vill ha, berättar de.
Niklas och Jean-Fredric är också öppna för investerare där de letar efter personer som kan deras bransch, gärna mot food tech-hållet.
– Tech-kompetens överlag är intressant och gärna impact-drivna investerare.
Ingrid Westman är rådgivare hos Almi och kom i kontakt med Kurr under hösten 2022:
– De hade redan kommit en bit på väg och behövde finansiering. I och med att deras idé är kopplad till innovation blev jag inspelad och lyssnade av deras behov.
Minns du ditt första intryck?
– De är otroligt engagerade personer, ett härligt gäng som redan hade gjort en hel del intervjuer med tänkbara kunder. De hade verkligen en bra början.
Hur har du och Almi hjälpt dem?
– De har fått rådgivning, har gjort en Framtidsdialog och fått finansiering. Eftersom de var i läget att utveckla sin tjänst, var Almis stöd kring innovation klockrent.
Vad kan du säga om dem som bolag idag?
– De har jobbat på bra och haft sina utmaningar längs vägen, som alla bolag har. Jag tycker att de har hanterat och löst förändringar på ett stabilt och bra sätt, som både stärkt dem som individer och bolag. De har tagit sig fram på relativt kort tid. Nu har deras beta-version testats och även lanserats. De är fortsatt väldigt engagerade och vill veta vad kunderna vill – de är nyfikna och vill göra gott. Nu har de dessutom medverkat i Draknästet. Fantastiskt att få den möjligheten!
Vilka utmaningar står de inför?
– Som så många andra företag med innovativa tjänster gäller det att verkligen hitta kunderna som tjänsten ger ett värde till och fortsätta att ge värde till kunderna. Att göra kloka prioriteringar och hitta finansiering är andra delar jag ser.
Vilken potential har de?
– Som individer har de ett otroligt driv – de vill framåt och vill göra skillnad. Jag tror att de har möjligheter att lyckas, speciellt utifrån att de är nyfikna, villiga att lyssna och verkligen vill skapa kundvärde.
Läs också Ingrids tips till dig som ska möta potentiella kunder: “Ha stora öron!”