Envues teknik ska ta nanomediciner till en ny nivå

Lån, Affärsutveckling

Envue Technologies

  1. Behov

    När Envue Technologies ville utveckla och validera sin patenterade teknik behövde de kapital – delvis som medfinansiering av ett Vinnova-projekt.

  2. Lösning

    Almi gick först in med verifieringsmedel och senare affärsutveckling och finansiering i form av ett innovationslån.

  3. Resultat

    Almis finansiering har möjliggjort för Envue Technologies att genomföra Vinnova-projektet. Almi har även hjälpt Envue i frågor som rör företaget och bolagsbyggande.

Envue Technologies utvecklar nästa generations instrument för bioanalys.

– Med vår teknik kan läkemedels- och biotechbolag erbjudas ett nytt verktyg för att utveckla framtidens vaccin och läkemedel som kan bota sjukdomar säkrare och med högre precision, säger Ellen Andreasson, vd och medgrundare av bolaget.

Envue har fått Almis innovationslån – för att utveckla sin patenterade teknik.

Det började som ett forskningsprojekt i Christoph Langhammers grupp vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. En teoretisk idé växte fram när forskarna kombinerade optisk mikroskopi och nanofluidiska chip. De byggde en prototyp – och bevisade att deras idé verkligen fungerade. 

– Vi kombinerar hårdvara med nano-chip för att studera individuella biologiska nanopartiklar och biomolekyler. Det nya COVID-19-vaccinet accelererade utvecklingen av en ny typ av vaccin. Vi ser ett skifte där man nu fokuserar på att utveckla vidare den här typen av nanomediciner för nya vaccin och nya behandlingar för cancer, cell- och genterapi, samt precisionsmediciner, berättar Ellen Andreasson.

Envue Technologies vidareutvecklar och validerar sitt nya bioanalytiska instrument. Det är baserat på deras patenterade teknik Nanofluidic Scattering Microscopy (NSM). Envues mål är att ta en framstående forskningsinnovation från Chalmers – från labb-prototyp till en kommersiell produkt på en global marknad.
På sikt behövs mer kapital i Envue. “Gärna investerare som kan komma in med annat än pengar – nätverk i industrin och egen erfarenhet av att bygga liknande bolag”, säger Ellen Andreasson, vd och medgrundare av Envue.

Först med sin teknik

På sikt ser Envue att de kan ge läkemedels- och biotechbolag ett viktigt verktyg för att utveckla framtidens mediciner och vaccin. Deras patenterade innovation, Nanofluidic Scattering Microscopy (NSM), möjliggör studier och analys av enskilda biologiska nanoobjekt.

– Metoden NSM kombinerar nano-chip, ljusmikroskopi och avancerad dataanalys. Traditionella metoder fäster en synlig markör för att kunna studera de här små nanopartiklarna.

Letar viktiga samarbeten

Just nu genomför Envue ett större Vinnova-projekt om åtta miljoner kronor, i ett konsortium tillsammans med ConScience AB, RISE (Research Institutes of Sweden AB), och Göteborgs universitet. Projektet pågår under två år och innefattar bland annat tillverkning av nanofluidiska chip för experiment, utveckling av Envues system och marknadsvalidering.

– Vi vill samla in feedback och utvärdera systemet från potentiella användare och kunder. Just nu letar vi samarbetspartners som vill ligga i framkant. När man kommer med en ny metod är många intresserade, men vill också ha trovärdighet. Här gäller det för oss att både generera data och publikationer genom akademiska och större samarbeten. 

Grundarteamet med David Albinsson, Joachim Fritzsche, Ellen Andreasson och Christoph Langhammer. På bilden saknas medgrundaren Barbora Spackova.

Har blivit publicerade

Envue har kontinuerligt uppmärksammats och lyfts i flera tävlingar och utmärkelser. Bland annat har NSM publicerats i Nature Methods, vilket är en tydlig kvalitetsstämpel på dess tekniska innovationshöjd. De har varit med på IVA:s 100-lista med utvalda forskningsprojekt med potential. Dessutom har de hamnat på Ny Tekniks 33-lista av Sveriges mest lovande tech-startups. 

– Att driva ett forskningsintensivt bolag i en komplex och långsam bransch kräver uthållighet. Vi arbetar för att identifiera och säkra de resurser som behövs för att utveckla och kommersialisera NSM. Genom att bygga en strategi som fokuserar på långsiktig innovation har vi som mål att vår utveckling inte bara möter dagens krav utan också är med och formar framtiden. 

Det gick väldigt fort och effektivt. Verkligen positivt – från start till slut.

Ellen Andreasson, medgrundare och vd Envue Technologies, om Almis låneprocess

Uppskattar Almis hjälp

Bolaget fick tidigt stöttning av Almi i form av verifieringsmedel för tre år sedan. 

Under 2023 fick de även Almis innovationslån.

– Det hjälpte oss att medfinansiera Vinnova-bidraget. Vi har också kunnat bolla med Almi i företagsfrågor. 

Ellen, med bioteknikexamen från Chalmers, hade ingen företagarbakgrund så hon var tacksam att tidigt stöta på Almi. 

– För mig blev det en intensiv period av att förstå hela ekosystemet. Vad gör de olika aktörerna? Här har Almis rådgivare varit viktig som kontaktperson, gett tips och frågat: “Har du pratat med dem här?”

Ellen uppskattar också att själva låneprocessen var så smidig.

– Det gick väldigt fort och effektivt. Verkligen positivt – från start till slut.

Almis rådgivare om Envues potential:

“Vi kom i kontakt när de letade efter finansiering och innovationslånet blev nyckeln för att de skulle få Vinnova-stödet. Det är ett jättespännande bolag och om de verifierar vad de har tänkt, kan de ha en stor påverkan för läkemedelsbranschen. De har absolut potential och kom till oss i ett tidigt skede, vilket är bra. Då kan vi ge insatser i rätt ordning. Dels ge finansiering, dels vägledning framåt vilket gör dem bättre rustade.” 

 


Monica Syrén, rådgivare hos Almi 

Monica Syrén, rådgivare hos Almi 

Om du tittar fem år framåt – var är ni då?

– Vår ambition är att ligga i framkant inom avancerad bioanalys och vara en del av att driva utvecklingen av nya nanomediciner. Genom NSM strävar vi efter att revolutionera forskningen och möjliggöra utveckling och kvalitetskontroll av nästa generations läkemedel och vacciner. 

Fakta: Envue Technologies AB

Grundades: 2020 av Christoph Langhammer, Joachim Fritzsche, Barbora Spackova, David Albinsson och Ellen Andreasson

Ägare: Grundarna, Chalmers Ventures och ängelinvesterare bland andra

Säte: Göteborg

Gör: Utvecklar sin patenterade innovation, Nanofluidic Scattering Microscopy (NSM), med målet att kommersialisera NSM på den globala marknaden för bioanalytiska instrument

Kunder: Akademin, forskningsinstitut, läkemedels- och bioteknikbolag

Anställda: Tre på heltid och två konsulter på timbasis 

Webb: envue-technologies.com

Följ Envue på: LinkedIn