Matti Larsson och Delia Zadius, grundare av EduTechSmart

EduTechSmart gör gamifierade vårdutbildningar – på 32 språk!

Lån

EduTechSmart Global

  1. Behov

    När EduTechSmart skulle ta fram sin nya utbildning för vårdpersonal behövde de kapital för att kunna utveckla plattformen och teknologin.

  2. Lösning

    Almi gick in med finansiering.

  3. Resultat

    Almi har inte bara bidragit med lån utan bolaget ser ett stort värde i förtroendet och bekräftelsen från Almi.

Entreprenörerna Delia Zadius och Matti Larsson har slagit samman sina båda kompetenser, vård och dataspel, för en helt ny typ av utbildningar.

I en gamifierad miljö ska vårdpersonal lättare, roligare och mer effektivt kunna lära sig genom EduTechSmarts utbildningar – på 32 olika språk.

När Delia Zadius startade vårdbolaget Blomstra låg deras kontor i samma fastighet som Matti Larssons.

– De satt i källaren. Jag tyckte faktiskt att det var lite sunkigt. Men så börsnoterades de och nu satsar jag bara på källarfolk, säger Delia och skrattar.

Hon har alltså tidigare framgångsrikt drivit Blomstra, Sveriges mest prisbelönta assistans- och hemtjänstföretag, med bas i Umeå. Under sina år med bolaget såg hon vilket enormt behov det finns av att stärka vårdpersonal med rätt kompetens.

– Innan dess jobbade jag själv på golvet och vet hur viktigt det är med utbildning på sitt eget språk när man inte kan svenska till fullo. Eller för medarbetare som kan prata och förstå språket, men har problem med att läsa.

För att kunna examinera dig i utbildningarna måste du ha genomfört och klarat samtliga steg. Du får ditt diplom med en unik QR-kod och arbetsgivaren ser vilka som klarat utbildningen.

Lanserat första utbildningen

Med en befolkning som bara blir äldre krävs också mer personal inom vården. 

– Kommunerna skriker efter folk och det är svårt att hitta personal. Här behöver vi jobba inkluderande och underlätta för de som kommer från andra länder, att lära sig jobbet, ta del av våra lagar och regler och bli ännu mer en del av vårt samhälle. 

Matti, som har byggt upp ett framgångsrikt dataspelsbolag, och Delia har varit vänner i många år nu och bestämde sig för att satsa på en ny typ av vårdutbildning för två år sedan.

– Jag hade sålt mitt bolag då och han hade också gjort en exit. Jag visste att behovet var så stort. Jag hade fått tips om två medarbetare i Skellefteå, så jag åkte dit, tog med sushi och anställde dem. De byggde vår första demo under ett år.

I oktober 2023 lanserades deras första HLR-kurs och under maj 2024 kommer nya kurser i ett utbildningspaket: En ytterligare kurs inom förflyttning och en i hygien. Samtliga utbildningar certifieras av experter inom vården.

– Vi har redan fått vårdbolag som kunder och de tycker att den första utbildningen är fantastiskt givande. Även kommuner har sett produkten och vi har fått jättebra respons. 

Delia Zadius byggde upp Blomstra – ett vårdbolag med 150 anställda i fem olika städer – innan hon sålde det för ett par år sedan.

Matti Larsson är grundare av dataspelsföretaget Zordix som börsnoterades, med 240 anställda i åtta länder och en omsättning på över en miljard kronor..

Kan utbilda sig – när som helst

Delia hoppas att myndigheter ska ställa högre krav på att vårdbolag och kommuner måste ge sina anställda möjligheter till kompetensutveckling. 

– Så är det inte idag. Det finns personal som inte gått HLR-utbildning på fem år. 

Delia är också medveten om hur alla olika diagnoser kräver rätt personal.

– Jag vet att tillgängligheten av utbildningar är ett stort problem. Behovet är så gigantiskt. Jag kunde behöva ta upp en utbildare inom lågaffektivt bemötande från Stockholm för att hålla utbildning i Umeå en förmiddag som kostade många tusen, med fem medarbetare, där hälften inte var kvar en längre tid i företaget. Vården har en hög personalomsättning.  

EduTechSmart ser också en stor samhällsnytta med utbildningarna, eftersom de är tillgängliga digitalt – närhelst det passar personalen. 

– Du ska kunna göra den hemma på Ipaden när du har nattat ditt barn och inte på plats en viss tid.

Almis rådgivare om EduTechSmarts potential:

“Både Delia och Matti har drivit flera bolag med stor framgång. Det är två väldigt drivna entreprenörer och de är en jättebra kombination – hon kommer från vård-sidan och han från tech. De gör och har gjort mycket för Umeå och vill nu utveckla inom vårdsektorn vilket är både utmanande och väldigt viktigt. 
 

De har fått tillväxtlån för att skala upp och har en otroligt skalbar affärsidé. Deras lösning går att använda överallt i och med att du kan översätta den till olika språk.” 

 

Elisabeth Rönnblom, rådgivare hos Almi

Elisabeth Rönnblom, rådgivare hos Almi

Första kontakten med Almi

Under 2023 tog EduTechSmart in extern finansiering på cirka tio miljoner kronor.

– Det gick väldigt lätt. Vi fick med oss vårdbolag och andra investerare, även utländska. Vi var väldigt kräsna vilka som fick vara med. För oss är det viktigt att få in folk som tycker att det här är viktigt på riktigt.

Bland investerarna finns bland andra Din och Min Omsorg, vars ägare Delia hade som chefer när hon jobbade som vårdassistent.

– Deras förtroende har verkligen varit viktigt för oss.

De fick också ett innovationsstöd om en miljon kronor från Region Västerbotten under förra året.

– Det är jag också evigt tacksam för. Det kom i rätt läge där i starten.

När Delia grundade sitt första företag, som 24-åring, minns hon hur hon åkte till Almis kontor för att få hjälp med sin affärsplan.

– Jag är dyslektiker och skriver helst inte. Vi fick jättemycket hjälp hos Almi, trots att min kompanjon var jurist.

EduTechSmarts utbildning utgår från ett animerat klassrum med berättarröst i valfritt språk och precis som när du tittar på ett Youtube-klipp kan du scrolla fram och tillbaka i klippet. I formatet ingår interaktiva träningsmoment i spelform.
När Delia Zadius och Matti Larsson drev sina tidigare bolag satt de i samma fastighet. Mattis företag i källaren, utan fönster. Nu sitter deras EduTechSmart i samma fastighet. “Men en våning upp. Mycket fräschare! Trots att jag fnös lite åt Mattis bolag som satt i källaren vill jag hädanefter bara starta bolag med källarfolk”, säger Delia och skrattar.

Vikten av välfärd

I nya bolaget har de fått lån hos Almi där Delia inte ser pengarna som det största värdet.

– För mig är det förtroendet hos Almi – att de tycker att det här är riktigt bra. Du investerar inte i något för att det är gulligt eller kul, utan för att du tror att den här verksamheten ska lyckas och att du ska få tillbaka pengarna. Det är drivkraften för mig och oss: Om Almi ger oss ett lån måste vi visa att detta ska lyckas. 

För Delia är syftet med företaget avgörande: 

– I allt jag gör vill jag ge något till samhället. Jag har alltid varit svag för vård och omsorg, eftersom vi har världens finaste välfärd här, men vi måste värna om den. Det är tack vare de äldre som vi har vår välfärd och då ska de också få den bästa vården, av rätt personal, med rätt kompetens och valfrihet att välja vilket företag och kommun som ska hjälpa. Och vi måste komma ihåg, utan kunniga medarbetare inom vården finns det ingen välfärd.

Fakta: EduTechSmart Global AB

Grundades: 2022 av Delia Zadius och Matti Larsson

Ägare: Grundarna, omsorgsföretaget Din och Min Omsorg med flera

Säte: Umeå

Gör: Utvecklat en plattform med gamifierad utbildning, på 32 språk, för anställda inom vården

Kunder: Företag inom assistans, hemtjänst, äldreboenden och LSS-boenden och kommuner

Anställda: Åtta personer

Webb: edutechsmart.com

Följ EduTechSmart på: LinkedIn