Collactivate gör övervakningen smartare

Lån, Riskkapital, Affärsutveckling

Collactivate

  1. Behov

    När Tomas Green startade Collactivate behövde han rådgivning och kapital för att utveckla företagets nya tjänst.

  2. Lösning

    Almi gick in med affärsutveckling, finansiering och även riskkapital från Almi Invest.

  3. Resultat

    Utan Almis hjälp hade inte Collactivate varit där de är idag – med en tjänst, som ständigt utvecklas, och som de säljer till stora fastighetsägare och kommuner bland annat.

Efter nära 20 år i fastighetsbranschen hade Tomas Green sett många av alla trygghetsproblem som förekommer. 

– Man jobbade väldigt reaktivt och utan evidens, berättar han.

Nu har Tomas och kollegorna utvecklat Collactivate – en digital tjänst där kunderna mycket smidigare kan övervaka platser.

Tomas Green såg hur ineffektivt fastighetsbranschen hanterade trygghetsutmaningar.

– Man gick till ställen där det skrek mest. Men egentligen hade man ingen koll på om det var de värsta ställena. Ofta satte man in övervakningskameror vilket är problematiskt ur ett integritetsperspektiv i takt med GDPR. Dessutom ineffektivt då materialet oftast inte kunde användas – den som ville titta fick inte titta och den som skulle titta hade inte tid att titta, säger Tomas och fortsätter: 

– Att använda väktare för att rondera platserna är också ineffektivt. 90 procent av alla utrymmen är tomma om inte mer.

Han ville hitta steget innan eventuella övervakningskameror och samtidigt öka nyttan av väktare.

De är företagets första kunder

Då föddes en idé om att sätta upp sensorer. Tomas med samarbetspartners började bygga egna som de testade med olika kunder. Sensorerna och datan som genereras berättar mer om vad som faktiskt sker på plats. 

Det kan handla om fastighetsägare som har problem med ungdomsgäng, obehöriga som vistas i låsta utrymmen eller skolgårdar som behöver tryggas upp.

Här var fastighetsbolaget Mimer i Västerås en av Collactivates första kunder, som utifrån genererad data kunde styra väktare mer exakt där de behövdes. 

Sollentuna hem, en annan early adopter, använder företagets ljudsensorer framgångsrikt. Och Vidingehem i Växjö har också haft användning av den data som systemet genererar.

– Kunskapen som vi och kunderna får mynnar ut i någon åtgärd och folk kan finnas på rätt plats i rätt tid.

Tomas Green startade Collactivate efter att ha sett behov av större trygghet i fastigheter och på andra platser.

Företaget har verksamhet både i Åre och Stockholm. “Åre är en fantastisk företagarkommun och en fantastisk miljö att leva i. Ambitionen var att bosätta mig där på heltid, men nu är det ungefär halvtid", berättar Tomas.

 

Collactivates tjänst gör det möjligt för kunderna att sätta in rätt åtgärd, på rätt plats, vid rätt tid utifrån data som Collactivate samlar in och förmedlar i realtid. 

Kallar sig “teknikdyslektiker”

Från att bolaget startades 2018 har de idag runt 30-35 olika kunder. Allt från större fastighetsägare till kommuner. 

– Problemen är ungefär samma överallt. 

Förr jobbade de mer med direktförsäljning mot slutkunder, men har nu börjat gå via partners, såsom övervakningsbolag. 

– Vi kan digitalisera deras värdeerbjudande och göra väktarna smartare. 

Även om Tomas kallar sig själv för “teknikdyslektiker” har han alltså jobbat fram en teknisk avancerad lösning. Mycket tack vare att han hittar rätt folk, tror han. Bland andra medgrundaren Geir Andersen, som först jobbade som konsult åt Tomas, men gick sedan in som delägare.

– Allt bygger oftast på en idé och att sälja in en vision. Där fick vi först hjälp genom Almi Stockholm, berättar Tomas.

Almi har ett genuint intresse och engagemang att få bolag att växa. De är också tidiga i sina investeringar vilket är viktigt för företag som vårt.

Tomas Green, medgrundare Collactivate

Finansiering och affärsutveckling från Almi

När han gick från anställd till eget, fick han först hjälp med rådgivning hos Almi och sedan finansiering – både i form av lån och riskkapital hos Almi Invest.

– Jag är rätt snål av mig, så pengarna räcker länge, säger Tomas, skrattar och fortsätter:

– Stödet från Almi har varit en nyckel – annars hade vi aldrig kunnat göra den här resan och vara där vi är idag. Fördelen med Almi är att jag kan ringa och bolla. Hos de flesta andra finns väl alltid en baktanke, men Almi vill inte blåsa någon. De har ett genuint intresse och engagemang att få bolag att växa. De är också tidiga i sina investeringar vilket är viktigt för företag som vårt.

Almis rådgivare om Collactivates potential:

“Collactivate är ett växande bolag som har siktet inställt på lönsamhet. Tomas, ägare av bolaget, är en väldigt utåtriktad och driven person. Han ser möjligheter och är villig att testa samtidigt som jag upplever honom som strukturerad i hur han ska leda företaget framåt. Collactivates affärsidé ligger i tiden – de erbjuder ökad trygghet vilket har stor potential i dagens samhälle.”

Sandra Festin, rådgivare hos Almi

Sandra Festin, rådgivare hos Almi

Tagit fram “ungdomsskrämma”

Collactivate har bland annat använt pengarna för att utveckla sin lösning. 

– Jag har velat få ut grejerna fort och testa, se vad som fungerar och vad kunderna vill ha. När det väl är verifierat kan du ta nästa steg och förfina.

Genom att arbeta på det här sättet har bolaget hittat nya erbjudanden – exempelvis en form av “ungdomsskrämma”, som helt enkelt skrämmer iväg obehöriga, ofta unga, med ett högfrekvent ljud.

Med tiden har de också upptäckt att sensorerna inte är det mest unika i deras erbjudande utan deras system, som samlar in all data och skapar viktiga underlag för kunderna. 

– Genom vårt system kan vi också titta på andra områden där det kan vara till hjälp – såsom arbetsmiljöer i skolor eller på kontor. Då tittar vi egentligen på samma sätt som i utrymmen kring trygghet, men kan övervaka ljud istället. Var finns mest ljud? Styra åtgärderna dit och skapa underlag till arbetsmiljöåtgärder. 

Pågående nyemission

Nu vet de att affärsmodellen och tjänsterna fungerar som de vill. De är lönsamma och har flertalet av Sveriges största fastighetsbolag och kommuner som kunder och med en fin tillväxt.

– Det är dags att skala upp bolaget och springa snabbare med partners och slutkunder. Därför kommer vi att genomföra en nyemission med syfte att öka sälj- och leveransförmågan, berättar Tomas, som uppmanar intresserade att höra av sig – om du vill påverka tryggheten i morgondagens bostadsområden.

Vad är ditt tips till andra som vill utveckla en ny produkt eller tjänst?

– Försök hitta alternativa sätt att komma framåt fort. Du behöver inte bygga den perfekta produkten direkt. Du kan bygga världens bästa grej – men om det inte finns behov lyckas du ändå inte. 50 procents funktionalitet i början är good enough, säger Tomas och fortsätter:

– Håll också i dina pengar. Det är fantastiskt med Sverige att du kan hitta mjuk finansiering, såsom hos Almi, där du kan få lån och samtidigt kunskap. Men gasa på i rätt läge. Nu är vi redo för det, men om vi hade anställt och gasat för två år sedan hade vi nog gått i konkurs. 

Fakta: Collactivate AB

Grundades: 2018 av Tomas Green och Geir Andersen 

Ägare: Sju delägare 

Säte: Duved, i Åre kommun och finns även i Stockholm

Erbjuder: Digital tjänst som skapar förutsättningar för kunderna att övervaka platser och utrymmen enkelt, kostnadseffektivt och utan att hantera personuppgifter

Kunder: Fastighetsägare och kommuner bland annat

Anställda: Sysselsätter fem personer i bolaget där de även använder "sweet equity" och konverterar tid mot ägande

Omsättning: 2,1 miljoner kronor 2022 – med tillväxt 2023

Webb: collactivate.com

Följ Collactivate på: LinkedIn