Riskkapital
Cellfion
-
Behov
Cellfion behövde kapital för att kunna snabba på utvecklingen av sin nya produkt.
-
Lösning
Almi Invest GreenTech gick in med riskkapital.
-
Resultat
Cellfion har tack vare sina investeringar snabbare kunnat ta sig närmare marknaden. Målet är att nå dit 2026-2027.
Cellfions cellulosabaserade membran kommer att göra stor skillnad inom många branscher – fler än de först trodde.
Almi Invest har valt att satsa på bolaget som på tre år tagit in totalt 75 miljoner kronor i finansiering.
Cellfions resa började inom forskningen – både på Linköpings universitet och vid Kungliga Tekniska Högskolan. Resan in i Sverige för Cellfions vd och medgrundare Liam Hardey började som elitfotbollsspelare.
När fotbollsskorna lades på hyllan hamnade han på företagsinkubatorn Lead vid Linköpings universitet. Här kom han i kontakt med forskarna bakom Cellfion och fick möjlighet att bli del av teamet.
– Vi insåg snabbt att vi har en jättespännande teknik för att tillverka ett unikt material och en marknad som rör sig fort framåt. Det finns många som kommer att ha ett stort behov av det material som vi utvecklar, säger Liam Hardey.
De har en lösning på industrins utmaning
De utvecklar och kommersialiserar ett membran som kan tillämpas inom olika energitekniker, exempelvis bränsleceller för att omvandla vätgas till el, inom till exempel fordonsindustrin eller flödesbatterier för storskalig energilagring.
Membranet är en väldigt viktig komponent och fungerar som ett barriärmaterial där det släpper igenom vissa joner och hindrar andra. En komponent som är enormt efterfrågad i vår gröna omställning.
– Så vitt vi vet är vi det enda företag i världen som gör membran på cellulosamaterial, av trä, vilket är en miljövänlig och kostnadseffektiv råvara. Idag innehåller de flesta membran PFAS, ett “evighetsmaterial”, som EU planerar att fasa ut under de kommande åren, vilket innebär att industrin måste hitta bättre ersättningar. Här är vi alltså en av väldigt, väldigt få aktörer som har en lösning.
Hittat nya marknadsområden
Cellfion blir uppvaktade av stora företag och har påbörjat långsiktiga samarbeten.
Målet är att deras produkt når marknaden 2026-2027.
– Det som varit väldigt bra för oss är att vi byggt upp starka partnerskap – både statliga, med industrin och forskningssamarbeten. Genom dem har vi också upptäckt ny potential för vårt material.
När Cellfion samtalat med samarbetspartners inom industrin, har de sett fler funktioner för materialet än vad de själva såg initialt.
– På så vis har vi fått nya marknadsområden och det är potentiella kunder som styrt oss rätt.
De har exempelvis upptäckt potential inom vattenrening.
– Jag är själv väldigt intresserad av vatten och ser det som ett viktigt uppdrag att försöka försörja världen med rent vatten. Genom dialog med partners, och genom att göra tester och prover, ser vi att det också blir en väldigt intressant marknad för oss. Även om det är mycket kvar att validera, har vi haft en lovande start.
75 miljoner i finansiering
Att forska och utveckla en produkt som Cellfions under många år kostar såklart. De har behövt trygghet i finansieringen för att kunna satsa fullt ut.
Sedan starten 2021 har de totalt tagit in cirka 75 miljoner kronor – bidrag från bland andra Energimyndigheten och Vinnova, och ägarkapital från Almi Invest GreenTech och ett antal externa, namnkunniga investerare.
Under första kvartalet 2024 blev de beviljade 2,5 miljoner euro från EU:s EIC Accelerator, utvalda som ett av 34 bolag av 1 200 sökande.
– Det här är en viktig finansiering som EU avsätter till utvalda innovationer som kan bidra till EU:s strategiska mål. För Cellfion innebär detta att vi har säkrat resurser för att kunna ta nästa steg i vår utveckling där företaget nu satsar på att utöka produktionskapaciteten.
Ganska snart efter att de grundade bolaget fick de kontakt med Almi Invest GreenTech.
– Almi Invest är duktiga på att föra ihop sina portföljbolag, arrangera investerarträffar och du får träffa många genom deras nätverk. Investeringen har betytt väldigt mycket för oss. Det har byggt förtroende från marknaden vilket är ett stort plus.
Kapital är nyckeln till framgång
Liam betonar vikten av att bygga förtroende under tiden som du kommersialiserar din forskning:
– Det kan ta mellan fem och åtta år, eller mer, för nya forskningsprodukter att nå marknaden och under den tiden finns förväntningar och krav på volymer och resultat från industrin. För att kunna uppfylla kraven kan det vara viktigt att säkra resurser och ett alternativ kan vara att ta in kapital. Då kan du vända dig till finansiärer för att få stöd.
Vilka utmaningar har ni framåt?
– Vi ser att det finns en stor efterfrågan på våra produkter och det krävs resurser för att ta oss dit. Vi kommer att behöva betydande kapitaltillskott framåt, förmodligen både från en kombination av kunder, statlig finansiering, existerande ägare och investerare för att vi ska kunna nå efterfrågan på marknaden, säger Liam Hardey.