Så går du hållbar in i 2025 – och kommande år
1. Identifiera företagets viktigaste hållbarhetsfrågor
– Se vad som är viktigast för just din verksamhet. Alla internationella riktlinjer pekar på att det sällan hjälper att göra så många olika saker som möjligt samtidigt. Viktigast är att fokusera på delarna där du verkligen kan göra skillnad. Se hållbarhet som ett stort pussel där alla behöver hitta sina pusselbitar. Kan vi fokusera på de viktigaste pusselbitarna påverkar vi mycket mer effektivt än att titta på alla samtidigt.
2. Bestäm konkreta aktiviteter
– Se sedan vad ni konkret bör ägna er åt. Det kan baseras på en analys av vilken påverkan ni har när det exempelvis rör klimat, avfall eller social påverkan. Se vad som gör mest skillnad för företaget affärsmässigt, för era kunder och samhället i stort. Titta på hur ni kan tjäna pengar på att vara hållbara. Vi vill att hållbara bolag ska överleva, de andra kan vi vara utan. Det är därför viktigt att hitta kopplingen mellan impact och hur ni kan tjäna pengar.
3. Håll koll på rapporteringen
– CSRD (EU-direktiv som vill höja kvalitetskraven på hållbarhetsrapportering, reds. anm.) påverkar en del bolag, men inte lika många som vi först trodde. Mindre företag har ofta större bolag som sina kunder – som i sin tur behöver rapportera. Så som mindre företag kan man exempelvis få frågan i upphandlingar hur man bidrar eller inte till löften som större bolag har ställt ut i sina hållbarhetsredovisningar. Därför kan även mindre företag behöva hålla koll på sin rapportering.
4. Se hållbarhet som ett lärande
– Även om vi har pratat om hållbarhet i många, många decennier är det ändå lätt främmande för en del bolag. Tänk på att det är ett lärande som sätts igång. Istället för att direkt komma på bästa sättet att genomföra era hållbara aktiviteter är det viktigaste att faktiskt börja – och lära er längs vägen. Var ärlig och berätta att du håller på att lära dig snarare än att extrapolera verkligheten.
5. Mät – om det fyller en funktion
– Allt är inte så lätt att mäta och det är viktigare att man gör något, inte bara det som är mätbart. Om det går att mäta är det ett bra instrument. Framför allt för bolag som ska rapportera – de behöver hitta nyckeltal. Om du mäter så sätt upp rimliga mått och mål som du kan leverera på. Då behöver du inte slå krokben på dig själv. Tänk återigen på att din hållbara utveckling måste följa din affär på ett bra sätt.