ESG – vad är det?
Historiskt sett har företag enbart utvärderats utifrån finansiella värden, men ett företags verksamhet har ju också påverkan på miljön, sina anställda och samhället i stort. Det är även avgörande hur företaget styrs.
ESG-ramverket används ofta för att sätta mål, mäta och följa upp ett företags hållbarhetsarbete. Men vad står ESG för?
Vilka möjligheter kan du som företagare dra av ESG-ramverket – och vilka risker bör du se upp för?
Här får du snabb koll:
E – Environment
Det representerar miljöaspekterna, alltså miljö- och klimatmässiga konsekvenser, som bolagens verksamhet orsakar, och hur bolaget hanterar dessa inklusive eventuella relaterade incidenter.
Exempel på kriterier för att värdera E:
Utsläpp av växthusgaser, vattenförbrukning och energianvändning.
Möjligheter:
Här finns uppenbara plus för företag som mäter sina utsläpp, förbrukning och användning – OCH förmedlar det. Läs mer hur du visar effekten av ditt hållbarhetsarbete här!
Risker:
Om du inte har kontroll över vilka eventuella miljömässiga konsekvenser din verksamhet har kan du inte heller åtgärda eller minska dem. Du behöver också kunna visa dina kunder, anställda och samarbetspartners dessa siffror.
S – Social
Det representerar socialt ansvar och berör schyssta arbetsvillkor, jämställdhet, diskriminering, hälsa och säkerhet. Både den egna arbetskraften och värdekedjan.
Exempel på kriterier för att värdera S:
Jämställdhet i bolaget och sjukfrånvaro hos de anställda.
Möjligheter:
Alla bolag vill locka den absolut bästa kompetensen! Då krävs det att du levererar i de här frågorna. Se mer här hur du kan vara en attraktiv arbetsgivare!
Risker:
Företag har inte råd att underprestera när det gäller sina anställda och medarbetare. Risken är att du inte kan rekrytera den kompetens som du behöver.
G – Governance
Governance handlar om hur effektiva processer ett företag har för styrning, till exempel styrelsens sammansättning och kompetensprofil, arbetssätt kring anti-korruption och rapportering.
Exempel på kriterier för att värdera G:
Styrelsesammansättning, ersättning till personer i ledande ställning, kontrollramverk och riskhantering.
Möjligheter:
Om du jobbar för vårt globala hållbarhetsmål 16 – fredliga och inkluderande samhällen – vinner du inte bara tillit inom din bransch. Du har också möjlighet att visa upp resultatet av ert arbete och kommunicera det genuint.
Risker:
De är ganska talande i det här fallet. Om du inte har satt strategier för exempelvis rapportering och hur ni arbetar mot anti-korruption finns en stor risk att ni felar och får en lång uppförsbacke för att hamna rätt – nu och i framtiden.